V korunách stromov: Vzácne stromy v Želiezovciach

V korunách stromov: Vzácne stromy v Želiezovciach

Ak ste niekedy navštívili Želiezovce, možno ste si všimli, že staré mohutné stromy sú bežnou súčasťou tamojších ulíc. Obyvatelia to veľmi oceňujú najmä teraz v lete, pretože stromy im slúžia ako prírodná klimatizácia. Do užšej nominácie na strom roka sa pred niekoľkými rokmi dostal aj dub letný z parku pri želiezovskom esterházyovskom kaštieli. Kým si o ňom povieme viac, máme tu pre vás ešte jednu stromovú raritu. Žiaľ, dnes je už minulosťou. Išlo pravdepodobne tiež o dub. Michalovi Hercegovi o ňom povedal Pavel Polka z Múzea Franza Schuberta v Želiezovciach.

Vzácne stromy v Želiezovciach - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sme v Želiezovciach a hovoríme o tamojšom dube letnom, ktorý úspešne súťažil v ankete „strom roka 2017.“ Vzácne stromy môžu byť pre ľudí lákavými turistickými cieľmi. Ako však v rozhovore s Michalom Hercegom upozorňuje environmentalistka Gabriela Bieliková, vec má aj druhú stranu.

Vzácne stromy v Želiezovciach - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Súťažná otázka: Dnes sme v rozhovoroch spomenuli viacero zaujímavých drevín zo Želiezoviec. Medzi nimi bol aj dub, do ktorého sa dalo kedysi aj vojsť a dnes už neexistuje. Zaujíma nás, kedy došlo k jeho zničeniu. Dátum osudnej búrky je 29. máj. V ktorom roku sa to však stalo?

A. 1982

B. 1972

C. 1932

Zaslaním SMS na číslo 6675 v tvare STROM (medzera) A/B/C na otázku daného dňa. Každému, kto sa zapojí vyššie uvedeným spôsobom do súťaže, bude zaslaná spätná SMS, pričom cena spätnej SMS je 20 centov s DPH.

Cena pre víťazov SMS súťaže je Rodinný Kráľovský balíček v hodnote 75 €, ktorý obsahuje obojsmernú jazdu kabínkovou lanovkou, vstupenku na Chodník korunami stromov s neopakovateľnými výhľadmi na Belianske Tatry a vstupenky do Kráľovstva lesa dobrodružného detského lesného ihriska od spoločnosti Bachledka ski and sun.

Na budúci týždeň vám predstavíme tolerančnú lipu z nádvoria evanjelického kostola v Jabloňovciach neďaleko Levíc.

Štatút súťaže

Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame