Etnologický prieskum počas mimoriadnych opatrení

Etnologický prieskum počas mimoriadnych opatrení

Samozrejme, máme v živej pamäti prvé dni po zavedení mimoriadnych opatrení. Každý jeden z nás to prežíval iným spôsobom. Zatiaľ čo niektorí si popri obavách zo šíriacej sa nákazy užívali vítaný oddych, spomalenie a čas s rodinou, iní len ťažko zlaďovali pracovné povinnosti s rodičovskými a starostlivosťou o domácnosť. Túto situáciu zmapovali etnológovia. V druhej polovici marca zrealizoval výskumný tím Ústavu etnológie a sociálnej antropológie Slovenskej akadémie vied prieskum o každodennom živote v období epidémie koronavírusu na Slovensku. Mária Babinská oslovila Soňu Lutherovú a Ľubicu Voľanskú.

Etnologický prieskum počas mimoriadnych opatrení 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stále hovoríme o prieskume etnológov, ktorý realizovali v marci prostredníctvom online dotazníkov. Bolo to v čase, keď sme mali čerstvú, 1 až 2 týždňovú skúsenosť s dobrovoľnou či povinnou sociálnou izoláciou. Do záverečného spracovania údajov odborníci zahrnuli 2357 výpovedí. Ľudia písali o svojich pocitoch, ale aj o tom ako to vyzeralo v ich domácnostiach počas koronakrízy. Mária Babinská sa zhovárala s Ľubicou Voľanskou a so Soňou Lutherovou z Ústavu etnológie a sociálnej antropológie Slovenskej akadémie vied.

Etnologický prieskum počas mimoriadnych opatrení 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Toľko výskum etnológov počas prvých dní epidémie koronavírusu. Vo výskumnom tíme boli Ľubica Voľanská, Soňa Lutherová a Miroslava Hlinčíková.

 

Autorka: Mária Babinská; Ilustr. foto: Pioxabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame