Slovenskí vedci objavili nový druh švába

Slovenskí vedci objavili nový druh švába

Každý objav nového druhu hmyzu skrýva hodiny výskumnej práce, neraz v ťažko dostupnom teréne. Nebolo to ináč ani v prípade unikátneho objavu švába, ktorý sa podaril tímu bádateľov vo Vietname-Ľubomírovi Vidličkovi a Petrovi Vršanskému. Na Slovensku máme tiež svoje druhy švábov, mnohí z nás máme s nimi aj nepríjemné skúsenosti ,avšak ten, ktorého slovenskí vedci objavili je úplne odlišný. Hana Michalčíková sa o výskume švábov rozprávala s RNDr. Ľubomírom Vidličkom z Ústavu zoológie SAV.

Slovenskí vedci objavili nový druh švába 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Šváb, zaradený medzi svetové unikáty. Jeho objav sa podaril slovenským vedcom Ľubomírovi Vidličkovi a Petrovi Vršanskému . So švábmi, ktorých poznáme na Slovensku má minimum spoločného. Je malý, priesvitný, s obrovskou hlavou a neproporčne dlhými nohami. Hľadať ho museli vo Vietname, v lávových jaskyniach. Ťažké bolo objaviť ho a rovnako ťažké odchytiť- keďže bol miniatúrny a behal rýchlo. Ešte viac informácii zistila Hana Michalčíková od Ľubomíra Vidličku z Ústavu zoológie SAV.

Slovenskí vedci objavili nový druh švába 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Miniatúrny druh švába, ktorého sa podarilo objaviť slovenským vedcom Ľubomírovi Vidličkovi a Petrovi Vršanskému, z Ústavu zoológie SAV vzbudil pozornosť zoológov na celom svete. Ide o druh, ktorý je výrazne špecializovaný a žije v prostredí, ktoré sa dlhodobo nemení. Napriek tomu je ohrozeným druhom, lebo ho môže ohroziť akýkoľvek zásah do jeho úzkeho životného prostredia.

 

Autorka: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame