Prečo vznikali a ako sa vyvíjali priezviská na Slovensku

Prečo vznikali a ako sa vyvíjali priezviská na Slovensku

Ešte aj dnes sa na vidieku môžeme stretnúť s pomenovaním –to je Jožov syn, dievka od krivej Marky, kostolníkov vnuk, mlynárova dcéra a pod.... Išlo o oslovenie ľudí, ktorí takto fungovali možno celý život, hoci mali aj svoje oficiálne priezviská. Dôvody treba v minulosti. A tak sa na pôvod priezvisk a to akým vývojom prechádzali pýtala Dr. Ivety Valentovej z Jazykovedného ústavu SAV pýtala Hana Michalčíková.

Prečo vznikali a ako sa vyvíjali priezviská na Slovensku 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Priezvisko patrí k našej základnej identifikácii. Niektoré patria k bežným a veľmi rozšíreným, a tak sa ženám môže ľahko stať, že po vydaji nosia rovnaké priezvisko, ako za slobodna.  Iné priezviská sú zasa zvláštne a zastúpené na Slovensku len veľmi zriedkavo.. Doktorka Iveta Valentová sa výskumu priezvisk venuje už roky a na mnohé veci, ktoré by  nás k tejto téme mohli zaujímať sa jej opýtala Hana Michalčíková.

Prečo vznikali a ako sa vyvíjali priezviská na Slovensku 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A ako upozorňuje Dr. Iveta Valentová z Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra ,  rovnako dôležité pri výskume je aj zisťovanie nárečových variantov a ich krajové rozšírenie, čiže nielen ich počet, ale aj lokality, obce, v ktorých sa tieto priezviska vyskytujú.

Autor: Hana Michalčíková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame