Ako to bolo v minulosti so ženskými priezviskami a ich prechyľovaním?

Ako to bolo v minulosti so ženskými priezviskami a ich prechyľovaním?

V slovenskom jazyku máme množstvo priezvisk. A mnoho dôkazov o tom, ako vznikali - od rodných mien, remesiel, vlastností, ale aj prezývok, či geograficky zaujímavých miest. Pre slovenské ženské  priezviská bolo typické prechyľovanie- teda zakončenie na -ová. To sa v našich končinách používalo už veľmi dávno. Dôkazy o tom zhromaždili jazykovedci a dnes vám ich aj ponúkneme. V rozhovore Hany Michalčíkovej s Dr. Milanom Harvalíkom z Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV, ktorý sa venuje onomastike - teda náuke o vlastných menách. A aká dlhá je história prechyľovania ženských priezvisk?

Ako to bolo v minulosti so ženskými priezviskami a ich prechyľovaním 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Z priezviska sa dá určiť veľa. Napríklad, či patrí medzi najpoužívanejšie, ako vzniklo, a ak používame na Slovensku prechyľovanie, tak aj to, či sme muž, alebo žena. Fíni majú napríklad priezviská iba v jednom strednom rode - muži aj ženy teda svoje druhé meno neskloňujú ani neprechyľujú. Donedávna mali dokonca problém rozoznať podľa mena a priezviska pohlavie človeka. V Číne si ženy po sobáši ponechávajú svoje priezviská. Každý človek má iba jedno. Iné ako u nás je, že si ho píšu pred krstné meno a teda priezvisko je prvé. Aj  v ďalších krajinách existujú rôzne zvyky pri tvorbe priezvisk. V litovčine z podoby ženského priezviska možno dokonca vyčítať, či ide o vydatú alebo slobodnú ženu. Aj na to sa Hana Michalčíková pýtala Dr. Milana Harvalíka z Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV, odborníka na náuku o vlastných menách - onomastiku.

Ako to bolo v minulosti so ženskými priezviskami a ich prechyľovaním 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V dnešným minútach s vedou hostilo Rádio Regina jazykovedca Dr. Milana Harvalíka, odborníka na onomastiku-teda náuku o vlastných menách, pracovníka Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame