Špenatové pirohy

Špenatové pirohy

Pirohy si môžeme pripraviť na rôzny spôsoby – tvarohové, syrové, lekvárové, ale aj špenátové. A ako si pripravíme práve špenátové pirohy my v Kulináriu? Poďte do kuchyne s nami, teda s autorkou mnohých kuchárskych kníh a odborníčkou  na stravovanie Dašou Ostertágovou a Beátou Repíkovou.  

Špenatové pirohy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na špenátové pirohy potrebujeme: 500 g hrubej múky, 20 g kvasníc, 0,1 l mlieka, 1/2 čajovej lyžičky cukru, 1 vajce, soľ

Plnka: 200 g špenátu, môže byť aj mrazený, 1 väčší zemiak uvarený v šupke, 1 polievková lyžica olivového oleja,  štipka muškátového mletého orieška,  podľa chuti mleté čierne korenie, soľ,  100 g  syra,  1-2 strúčiky prelisovaného cesnaku,  1 menšia cibuľa,  maslo na poliatie
Syrová omáčka: 250 g šľahačkovej smotany, 150 g plesňového syra, 100 g taveného syra, 4 polievkové lyžice mletých lieskových orieškov, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy,  podľa chuti mleté čierne korenie, soľ, posekanej petržlenovej vňate

Ako na to

Plnka: Špenát umyjeme, sparíme horúcou vodou, scedíme a po odkvapkaní vody najemno pokrájame. Na horúcom oleji speníme očistenú a nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme prelisovaný cesnak, špenát, soľ, korenie a asi 3 minúty podusíme. Po vychladnutí pridáme  uvarený, olúpaný a najemno postrúhaný zemiak a syr a dobre premiešame.

Cesto: Do misy nasypeme múku, urobíme jamku, rozdrobíme kvasnice, pridáme cukor a zalejeme vlažným mliekom a necháme asi 20 minút v teple podkysnúť. Keď kvások vykysne pridáme vajce, soľ a vymiesime cesto ako na rezance, ktoré necháme asi 30-35 minút vykysnúť. Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkáme na plát o hrúbke asi  4 mm, a povykrajujeme pirohy, naplníme ich špenátovou plnkou, pomocou dobre uzatvoríme a vložíme do slanej vriacej vody. Varíme 10-15 minút podľa veľkosti a pokiaľ nevyplávajú na povrch. počas varenia ich občas pomiešame. Hotové pirohy vyberieme a scedíme.

Podávame poliate rozpusteným maslom a posypané postrúhaným syrom, alebo poliate syrovou omáčkou.

Syrová omáčka: Vo vodnom kúpeli zohrejeme smotanu, pridáme  rozdrobený syr Niva, tavený syr a za stáleho miešania rozpustíme. Napokon pridáme oriešky, dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením a  pirohy či iné cestoviny ihneď polejeme.

Zajtra si pripravíme ryžový nákyp s kuracím mäsom.!!!

Autorka: Beáta Repíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame