Pohánkový nákyp

Pohánkový nákyp

Dnes sa naučíme pripraviť si dva varianty pokrmu z pohánky, ktoré sú vhodné aj pre tých, ktorí pokračujú v pôste aj na Bielu sobotu. Iveta Pospíšilová ich získala v kúpeľoch Nimnica od diétnej sestry Moniky Hirešovej a šéfkuchárky Márie Pechovej. 

Pohánkový nákyp Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zopakujme si recept na dva varianty pohánkového nákypu.
Na sladko - Potrebujeme: 150 – 170 gramov pohánky, med, maslo, dve vajcia, mak.
Postup: sparíme pohánku, vmiešame do nej dve vajcia. Túto masu dáme zapekať na maslom vymastený pekáč. Potom polejeme maslom a medom a posypeme makom. Pri servírovaní ešte raz polejeme medom. Recept je vhodný aj pre diabetikov, keďže nákyp neobsahuje cukor.
Na slano – Potrebujeme: pohánku, zemiaky, vajce, soľ, čierne korenie, cesnak, korenie, petržlenová vňať, majoránka, smotana,  syr, slaninu.
Postup: Pohánku necháme 2-3 minúty spariť. Keď trošku vychladne, zamiešame do nej uvarené na kocky pokrájané zemiaky a vajíčko. Vmiešame soľ, korenie, trochu cesnaku, čierne korenie, majoránku, petržlenovú vňať, prípadne smotanu, každý podľa chuti. Dáme zapiecť. Medzičasom si nakrájame slaninu, opražíme a pred servírovaním polejeme slaninkou a posypeme nastrúhaným syrom. Ak dodržiavame skutočný pôst, slaninku samozrejme vynecháme.

Autorka: Iveta Pospíšilová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame